Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A forgatási helyszínek

A filmet igazándiból nem Havanában - ha  címét idézzük: "Havanna-i éjszakák" - hanem Puerto Ricoban forgatták. Nagyon nehéz dolga volt a rendezőnek, Guy Ferlandnak, amikor meg kellett teremtenie egy 60-as évekbeli várost, ugyanis történetünk éppen Castro forradalmai idejében játszódik. Akkoriban Havannát nagyszerű épületek, nagyszabású együttesek jellemezték, ahol spanyol, mór, olasz, görög és a római kor építészeti stílusa egyaránt hatott. „Havanna négyszáz évig volt gyarmati város, ahol sok-sok különböző kulturális befolyás érvényesült egymás mellett. Hangsúlyozni akartam a város hangulatának nemzetközi ízét, kontinentális vonatkozásait. Úgyhogy amikor Katey megérkezik ide, őszintén meglepi a város messze nyúló nagysága, romantikus jellege. Ez egy olyan Havanna, amit a mai filmekben már nem nagyon láthatunk.” - így jellemzi a rendezőa  várost. „Tetszett nekem a napégette utcák és a forró, csaknem nyomasztó atmoszféra képi világa, ahol a nők magas sarkú cipői kopognak a macskaköves utcákon. Rengeteg olasz filmet néztem meg, és művészettörténeti könyvek százain rágtam át magam, hogy fogalmat alkossak magamnak a jellemző színvilágról.” - emlékszik vissza Ferland. Ihletekett vett az európai filmek, valamint Vincente Minnelli és Bob Fosse filmalkotók stílusából. „Azt akartuk, hogy a film nagyon életszerű, nagyon mozgalmas legyen, ugyanakkor azonban nem akartunk sok kameramozgást, mert az kizökkentette volna a nézőt az adott időszak hangulatából.”

Hugo Luczyc-Wyhowski látványtervező így beszél a Puerto Rico-i kis utcákról: „A Puerto Ricóban készült felvételekkel fel tudtuk idézni Havanna hangulatát - az aranyló, meleg trópusi fényt, az emberek életmódját, hogy legalább annyira élnek az utcán, mint bent a házban.” A filmet nagyrészt San Juan-ban és Pueto rico második legnagyobb városában, Ponce-ban forgatták. Messze a legnagyobb kihívást a filmben szereplő fényűző szállodák, a kitalált Palace és Oceana szállodák, mint helyszín megteremtése jelentette, mert egyetlen olyan épületet sem találtak Puerto Ricóban, amely akármelyik elképzelt szálloda minden részletének is megfelelt volna úgy, ahogy volt. A Palace végül több különböző Puerto Ricói épület részleteiből állt össze - az egyikből a lépcső, egy másikból a balkon kínálta a megfelelő képi megoldást. Ami az Oceana hotelt illeti, ami tulajdonképpen Havanna híres szállodáját, a Hotel Nacionalt idézi, Luczyc-Wyhowski és csapata külön felépítette a szálloda halljának homlokzatát és a Miller-család minden kényelemmel felszerelt lakosztályát.


Luczyc-Wyhowski megjegyzi: „Óriási pénzeket fektettek be Kubában az 1950-es években. Az amerikai kultúra és az amerikai pénz befolyását számos modern épület elárulta, amelyet ekkor építettek Havannában. Az elegáns klub helyszínéül a Bacardi gyárat választottuk, ami nagyon hasonlít sok, Havannában épült modern épülethez.” Két különböző oldalról is megismerhetjük Kuba akkori arcát. Az egyik, amiről fent mesél Luczy-Wyhowski, az elegáns klubbok, a másik pedig, ahol az éjszakai élet folyik, és ahová csak helyiek járnak. Ilyen pl.: a Rosa-Negra.

http://www.ensayistas.org/identidad/contenido/geografia/pr/puerto-rico-G.gif